Na uherskobrodském učilišti se soutěžilo o nejlepšího opraváře a malíře

       Střední odborné učiliště Uherský Brod uspořádalo pod záštitou předsedy vlády Andreje Babiše a hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a ministra školství Roberta Plagy dne 29. března 2019 už 11. ročník Mezinárodní soutěž odborných dovedností žáků v oboru Opravář zemědělských strojů a malíř.

Soutěž se skládá z části praktické a jízdě zručnosti. 16 opravářů z 8 škol změřilo své síly ve svařování, zámečnických pracích a jízdě zručnosti traktorem s 5 tunovým vlekem, kde předvedli jízdu mezi kužely a couvání v určeném prostoru. Vítězem se stal žák z SOŠ Levice, druhé místo obsadil soutěžící SOŠ z Nového Mesta nad Váhom a na bronzový stupínek vystoupil žák týmu SOU Uh. Brod, skvělý Jakub ŠIMČÍK.

Malíři měli za úkol ztvárnit dle vlastního pojetí, představivosti a umu „Mou vlast“. Jako jednoznačně nejlepší bylo hodnoceno porotou dílo Český lev domácí soutěžící, jedinečné a nenapodobitelné Zuzky Dohnalové.

Součástí doprovodného programu bylo vyhlášení výsledků výtvarné soutěže mateřských a praktických škol, tentokrát na téma „Jaro, léto, podzim zima – na světě je přece príma!“. A bylo se opravdu na co dívat. Slavnostního vyhlášení výsledků se zúčastnily děti z většiny školek a přebírání ceny za vítězné práce z rukou významných hostů byl pro ně velký zážitek.

Své vize na téma „Pravda a láska zvítězí..“ nám předvedli žáci ze základních škol v soutěži Sprejerství jako umění. Ale nebojte se, nestříkalo se na zdi ani na auta. Účastníci měli k dispozici plátna v dřevěném rámu, na kterých se mohli doslova vyřádit.

Organizace Agrární komory a ZS ČR  v Uherském Hradišti připravila prezentaci zemědělství pod titulem „Zemědělství žije“, o kterou děti projevily velký zájem.

Kromě samotného soutěžení mohli návštěvníci shlédnout ukázky řemesel, zemědělské techniky a zvířat, ovčácký den s ukázkami dojení, výroby sýrů a stloukání másla. Společnost ZEMASPOL Uherský Brod a.s. připravila mimo jiné ukázky svých zemědělských komodit, které vyzvaly ke svému určování nejen děti, ale i dospělé. Hitem letošního ročníku se stali draví ptáci, které nám předvedli členové Záchranné stanice Hluk pod názvem „Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu.

Tato akce přispěla k přiblížení učebních oborů široké veřejnosti a zejména rodičům a dětem, které se rozhodují pro budoucí uplatnění v životě. Zemědělské podniky mohou z řad absolventů SOU čerpat své budoucí zaměstnance.