Rozhovor s ministrem zemědělství o novele veterinárního zákona

Blesk, 12. března 2019

Otřesná špína, malé klece a zubožení pejsci. To je realita množíren, proti kterým bojují Blesk Tlapky. Velkým úspěchem proto je, že politici nepředloží jeden, ale hned tři zákony, které mají zatočit s množírnami. Dva z nich jsou známé, ten třetí exkluzivně Blesku představil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Aby se zamezilo týrání zvířat, předložil jste vládě novelu veterinárního zákona. Ta ji včera přijala. Jak pomůže v boji proti množírnám?

Novela má tři hlavní parametry. Musí být hlášeny veškeré feny v domácnosti chovatele, budou muset být hlášeni všichni chovatelé, kteří mají tři a více fen – doteď to bylo pět fen. A zároveň se zvyšují sankce za špatnou ohlašovací povinnost. Do konce měsíce bude ještě další zákon na ochranu zvířat proti týrání. Ten půjde do legislativní rady vlády příští týden, takže předpokládám, že do konce března bude projednán, abychom oba zákony spojili.

A v tom novém zákoně definujete množírnu jak?

Ano. Odcituji definici za zákona: Množírnou se rozumí zařízení, ve kterém jsou chováni a rozmnožováni psi nebo kočky v nevhodných podmínkách, které způsobují jejich utrpení, a ve větším počtu, který jim neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické (etologie je vědní obor o chování živočichů, – pozn. red.) potřeby. Množírnou se rozumí zařízení uvedené ve větě první, i když není hlavním cílem činnosti zařízení rozmnožování zvířat nebo dosažení zisku.

Kdo mi řekne, že jsem tyto poměrně těžko uchopitelné podmínky dodržel a nemám množírnu?

V okamžiku, kdy se zaregistruje někdo se třemi a více fenkami, tak musí mít povolení státní veterinární správy a ta nadefinuje úplně přesně v rámci vyhlášky, jestli to jsou nebo nejsou vyhovující podmínky.

Jsou lidé, kteří mají tři pejsky jen tak, a všechno jsou to fenky. Ti se budou muset registrovat?

Pokud mají tři a více fenek, tak se budou muset zaregistrovat.

I když ty feny nikdy neměly štěňata?

Ano, tam je to o tom, že se definuje, jak často mohou mít feny štěňata.

Když si pořídím tři fenky s tím, že je nechci rozmnožovat, tak se budu muset přihlásit.

Ano, fenky starší 12 měsíců.

A kam je musím přihlásit?

Na státní veterinární správě.

Takže tam budou zástupy lidí, mnohdy i seniorů, kteří budou přihlašovat své tři fenky?

Myslím, že do dnešního dne, jak je povinnost přihlašovat 5 a více fen, tak je 900 takových zařízení. Nepředpokládám, že to budou tisíce lidí, ale v rámci stupně předběžné opatrnosti to tak bude muset být.

Co dalšího přináší chystaný zákon, kromě definice množírny?

Chovatel bude muset mít kopii evidenčního listu vrhu štěňat, tam bude naprosto známý původ zvířete, kdy se narodilo, jak se narodilo, co musí splňovat. Zároveň tam bude muset být napsáno, čím bylo krmeno, popis štěněte a jak se o něj starat.

Kolik vrhů může mít fena, aby se nejednalo o množírnu?

Maximálně tři vrhy za dva roky a štěňata mohou být odebrána nejdříve v 50 dnech. Kočka smí mít také tři vrhy za dva roky a koťata budou moci být odebrána ve 12 týdnech nejdříve.

Jak v tomto ohledu pomůže povinné čipování psů?

My do budoucna budeme chtít registry (očipovovaných psů – pozn. red.) propojit, ale nyní ne. Očipována budou muset být štěňata do 11 týdnů, souvisí to s tím, kdy budou poprvé vakcinována proti vzteklině.

Tuto povinnost bude mít kdo?

Chovatel, který zvíře koupil. U zvířete pak bude muset na požádání prokázat, že je očipováno, ošetřeno.

Ale když čipovat musím já coby kupující a ne ten, kdo mi zvíře prodává, tak z čipu nezjistím původ psa. Jak ho tedy zjistím?

Když budete kupovat vat zvíře, budete muset mít doloženo, odkud zvíře e pochází, kdo ho prodal. . Bude to průvodní list.

Takže bude na novém majiteli psa, aby si zjistil původ štěněte?

Prodávající má povinnost – kupujícímu předat veškeré informace.“

Jaké budou sankce za porušení zákona?

V zákonu na ochranu proti týrání zvířat je až 500 tisíc korun a u veterinárního zákona, když někdo do opomene nahlásit fenky, tak je to 50 tisíc korun.

Ve Sněmovně je nyní i novela trestního o zákona z dílny šéfa TOP P 09 Jiřího Pospíšila, která se také věnuje týrání zvířat. Jak spolu budou u všechny tyto fungovat?

Ve chvíli, kdy novela a veterinárního zákona přijde, do Sněmovny, věřím, že se s tím, který už byl předložen (Pospíšilovou u normou – pozn. red.), vzájemně propojí.

Když dojde k týrání zvířat nebo odhalení -množírny, tak se bude e postupovat podle kterého – zákona?

Myslím, že se to sjednotí – a bude se používat ta a přísnější varianta.

Tedy v závažných h případech místo pokuty rovnou vězení. Odkdy předpokládáte, že vaše normy začnou platit?

Moje představa je od podzimu nebo konce letošního roku.

Proč se tomu ale ministerstvo začalo věnovat až teď?

Jsem tady 8 měsíců a od té doby, co jsem nastoupil, jsme začali připravovat zákon proti týrání i změnu veterinárního zákona. Děláme na tom poměrně intenzivně.

Premiér Babiš přiznal, že to vzbudilo jeho zájem až díky Blesku. Vy jste o tom předtím nemluvil na vládě?

My to máme tak, že veterinární zákon byl v plánu legislativních prací. Jsem rád, že se tomu novináři věnují. To prosazování věcí je pak pro nás daleko jednodušší.

http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/ministr/vystoupeni-a-clanky/rozhovor-s-ministrem-zemedelstvi-o-1.html